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Planner’s Report on application under 
Section 5 of the Planning and Development Act 2000 (as amended) 

 
Reference Number:  DED 649 
 
Re: Application for a Declaration under Section 5 of the Planning & 

Development Act, 2000, as amended, regarding Exempted Development 
for the construction of a domestic extension to the rear of an existing 
property 

 
Name of Applicant: Christina Kozaily 
 
Location of Development:    Aghafin, Drumshambo, Co. Roscommon 
 
 
WHEREAS a question has arisen as to whether the following works; the construction of an extension to the 
rear of a dwelling house at the above address is or is not development and is or is not exempted 
development. 
 
I have considered this question, and I have had regard particularly to – 

(a) Sections 2, 3, 4 and 5 of the Planning and Development Act, 2000, as amended 
(b) Articles 6 and 9 of the Planning and Development Regulations, 2001, as amended 
(c) Class 1 of Part 1 of Schedule 2 of the Planning and Development Regulations, 2001(Exempt 

Development – General), as amended 
(d) The record forwarded to Roscommon County Council in accordance with subsection (6)(c) of Section 

5 of the Planning and Development Acts 2000 as amended.  
(e) The planning history of the site 

 
Site Location & Development Description 
 
The subject site is located in Aghafin, Drumshambo, in north County Roscommon. The property is accessed 
via a long private road off the R285. The subject site contains a two storey detached dwelling house with 
adjoining garage to the side. There are additional outbuildings also on site. 
 
There are no European designated sites in, adjoining or in close proximity to the subject site. There is no 
known heritage related sites/structures in very close proximity to the subject site, as per the Roscommon 
County Council GIS. 
 
Question arising: Whether a proposed rear  ,uhuhmn extension is or is not development and is or is not 
exempted development. 
 
Planning History 
23/210 – The current applicant applied for Permission to: (A) Convert garage and reconstruct garage roof; 
(B) Replace garage door with window; (C) Construct single storey side extension and (D) Construct new home 
office/studio workshop, C/W all other site works. The application was subsequently withdrawn.  
 
Relevant statutory provisions   
 
Planning and Development Acts 2000 (as amended) 
 
Section 2. -(1) 

“works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, 
repair or renewal and, in relation to a protected structure or proposed protected structure, includes 
any act or operation involving the application or removal of plaster, paint, wallpaper, tiles or other 
material to or from the surfaces of the interior or exterior of a structure. 
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Section 3. -(1) 

In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the carrying out of 
any works on, in, over or under land or the making of any material change in the use of any structures 
or other land. 

 
Section 4(1) of the Act defines certain types of development as being ‘exempted development’.  

Section 4 (2) of the Planning and Development Act provides that the Minister, by regulations, provide for any 
class of development to be exempted development. The principal regulations made under this provision are 
the Planning and Development Regulations. 

Planning and Development Regulations, 2001 as amended 

Article 6 (1)  

Subject to article 9, development of a class specified in column 1 of Part 3 of Schedule 2 shall be exempted 
development for the purposes of the Act, provided that such development complies with the conditions and 
limitations specified in column 2 of the said Part 3 opposite the mention of that class in the said column 1.  

Article 9 (1) applies;   
Development to which article 6 relates shall not be exempted development for the purposes of the Act 
 
viiB) comprise development in relation to which a planning authority or an Bord Pleanála is the competent 
authority in relation to appropriate assessment and the development would require an appropriate 
assessment because it would be likely to have a significant effect on the integrity of a European site, 
 
Class 1 of Part 1 of Schedule 2: Exempted development - General  
 

Description of Development  Conditions and Limitations 
 Development within the curtilage of 
a house  
  
CLASS 1 
  
The extension of a house, by the 
construction or erection of an 
extension (including a conservatory) 
to the rear of the house or by the 
conversion for use as part of the 
house of any garage, store, shed or 
other similar structure attached to 
the rear or to the side of the house. 

1. (a) Where the house has not been extended previously, the floor 
area of any such extension shall not exceed 40 square metres.  
(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-
detached, the floor area of any extension above ground level shall not 
exceed 12 square metres.  
(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached, the floor 
area of any extension above ground level shall not exceed 20 square 
metres.  
 
2. (a) Where the house has been extended previously, the floor area of 
any such extension, taken together with the floor area of any previous 
extension or extensions constructed or erected after 1 October 1964, 
including those for which planning permission has been obtained, shall 
not exceed 40 square metres.  
(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or semi-
detached and has been extended previously, the floor area of any 
extension above ground level taken together with the floor area of any 
previous extension or extensions above ground level constructed or 
erected after 1 October 1964, including those for which planning 
permission has been obtained, shall not exceed 12 square metres.  
(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached and has been 
extended previously, the floor area of any extension above ground 
level, taken together with the floor area of any previous extension or 
extensions above ground level constructed or erected after 1 October 
1964, including those for which planning permission has been 
obtained, shall not exceed 20 square metres.  
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3. Any above ground floor extension shall be a distance of not less than 
2 metres from any party boundary.  
 
4. (a) Where the rear wall of the house does not include a gable, the 
height of the walls of any such extension shall not exceed the height of 
the rear wall of the house.  
(b) Where the rear wall of the house includes a gable, the height of the 
walls of any such extension shall not exceed the height of the side 
walls of the house. 
(c) The height of the highest part of the roof of any such extension shall 
not exceed, in the case of a flat roofed extension, the height of the 
eaves or parapet, as may be appropriate, or, in any other case, shall 
not exceed the height of the highest part of the roof of the dwelling.  
 
5. The construction or erection of any such extension to the rear of the 
house shall not reduce the area of private open space, reserved 
exclusively for the use of the occupants of the house, to the rear of the 
house to less than 25 square metres.  
 
6. (a) Any window proposed at ground level in any such extension shall 
not be less than 1 metre from the boundary it faces.  
(b) Any window proposed above ground level in any such extension 
shall not be less than 11 metres from the boundary it faces. 388 (c) 
Where the house is detached and the floor area of the extension above 
ground level exceeds 12 square metres, any window proposed at 
above ground level shall not be less than 11 metres from the boundary 
it faces.  
 
7. The roof of any extension shall not be used as a balcony or roof 
garden. 

 
The question to be determined in this Section 5 referral is whether the development of an extension to a 
dwelling house comprising 30sqm at Roosky Co. Roscommon is or is not development and is or is not 
exempted development. Having considered the definition of both “works” and “development” outlined 
above, I would deem that the proposed development constitutes works and is therefore development. 

With Regard to Article 9 (1)(a)(viiB)) of the Planning and Development Regulations, it is reasonable to 
conclude that on the basis of the information available, which I consider adequate, that the proposed 
development individually and in combination with other plans or projects would not be likely to have a 
significant effect on any European site and that the need for EIAR or AA does not apply with respect to the 
current referral case. 

 
Initial Planning Assessment: 
A 40m² extension is proposed to the rear of the dwelling house. It appears from a site visit undertaken, and 
from the details submitted, that the property may have been extended to the rear previously. This will 
need to be determined via a further information request in order to ascertain whether or not the proposed 
development falls within the exempt development provisions as outlined above.  
 
Recommendation: 
Please request the following further information: 
 

1. When viewed from the rear, the property appears as if it has previously been extended in this 
direction. Please clarify if the dwelling has been extended previously. Please clarify when the 
adjoining garage was constructed and whether this remains in use as a domestic garage.  
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Signed _______________________  Date: 15th February 2024 
Executive Planner 
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